14 d’abr. 2011

NP Incendi del Vernissa

Pels Pobles de la Safor denuncia la incompetència de la Generalitat Valenciana en la gestió forestal del País Valencià.

L'incendi forestal de la vall de Vernissa, genera de nou, una vegada més, la indignació de les 33 associacions culturals i ecologistes, cíviques i sindicals que representem. Estem indignats i indignades davant d'una gestió fonamentada en l'abandonament de les polítiques ambientals i en la mala gestió del territori.

Un acte vandàlic, interessat o accidental, no pot ni deu tapar ni amagar la incompetència en política ambiental i forestal del govern valencià. Volem que quede clar que aquest incendi és una consequència directa d'aquesta mala gestió.

L'incendi forestal de la Serra Grossa d'aquest cap de setmana, ha suposat un greu retrocés en la nostra qualitat de vida diària, (ha suposat) un greu colp a les iniciatives que des de la Vall de Vernissa, estaven realitzant associacions membres de la plataforma pels pobles de la Safor, com ara el Centre Excursionista de Ròtova, el Grup d'Estudis Mediambientals de la Safor o el Col·lectiu Vall de Vernissa i això afectarà directament a la economia local. Aquestes iniciatives que resten lluny d'un suport digne per part de la GeneralitatValenciana, han posat en marxa projectes de desenvolupament rural i protecció mediambiental com ara el refugi i la PR de la Casa dels Garcia, la recuperació de l'ecosistema de la Cova de les Rates Penades, o l'Ecomuseu Vernissa Viu, que queden danyats de forma important després d'aquest greu incendi. Igualment, la natura i tot el que la conforma, plantes i animals, han quedat destruïts, així com les afeccions sobre finques de cultiu amb fita amb la superfície cremada.
Nosaltres tenim clar que el culpable de tot això no ha estat únicament un piròman, un bàrbar o un incident, té nom i cognom, la Generalitat Valenciana. Un govern que està envoltat de causes que denunciem:

-Ha provocat un model territorial farcit de ciutats disperses pel territori, xalets, legals o il·legals, que han estat construïts sense condicions, sense plans de prevenció d'incendis i que provoquen que els mitjans aeris (es consumeixen)prioritzen (en) evitar que el foc arribe a aquestes casetes i zones habitades, permetent que el bosc i la muntanya es creme.
- De la mateixa forma aquest govern ha destruït la economia ambiental i forestal existent a les comarques, fa 20 anys que no hi ha pressupost per a ajudes forestals que recolzen les actuacions en les propietats privades que suposen el 80% del territori.
- L'administració valenciana ha posat en ordre el territori urbà, on hi ha un negoci especulatiu que han provocat i utilitzat, però no han gastat un euro en ordenar el territori forestal, creant un centre gestor de la propietat privada i dotant-lo d'estructura i de suport.
- Un govern que ha malbaratat els diners públics en festes descomunals i han oblidat el seu territori, el seu sentit de ser.
- La reducció d'efectius de prevenció d'incendis i d'extinció ha estat des de fa anys, una normalitat.
- La falta de gestió conservacionista ha provocat que els espais protegits valencians entre els quals hi havia diversos a l'incendi del Vernissa, hagen viscut immersos en un desert pressupostari, que ha provocat déficits enormes humans i territorials.
- L'evasió de les responsabilitats i dels compromisos ambientals ha estat continuada durant els 20 anys de gestió d'aquest govern valencià. Encara a dia d'avui no s'ha aprovat el Pla Forestal Valencià que suposaria l'aprovació d'una llei i en consequència d'una partida pressupostària anual que s'han estalviat de forma voluntària al no aprovar mai aquest pla.




Per tot això i moltes més coses, denunciem al govern de la Generalitat Valenciana per l'incendi patit a les nostres muntanyes i als projectes ambientals de les associacions que representem.
Exigim resposta.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

En vez de quejarse tanto, es mejor redactar un proyecto técnico muy bien detallado y enviarlo a los grupos políticos de las Cortes Valencianas para que se traten todos los temas que planteáis.
El envío de ese documento a los periódicos de la Comunidad Valenciana para que algún periodista pueda realizar el oportuno artículo.
También se puede enviar dicho documento a las diferentes asociaciones naturalistas tanto de la Comunidad Valenciana como del resto de España para que tenga resonancia.

Algo que sea realmente útil y veraz , pero no esto : ja està bé gent, reboteu-se i que se'n vagen per sempre!.

Vosotros mismos.

Anònim ha dit...

¿ Y el Centre Excursionista de Rotova cuantas veces se dirigió al ayuntamiento de Rotova o a la Conselleria de Medio Ambiente para solicitar la construcción de depositos de agua o la limpieza de las sendas o la creación de pistas forestales en el término municipal de Rotova ?.

Pues ahora despues del mal hecho, la Conselleria ha dicho que va a limpiar las sendas y creará pistas forestales para que los operarios puedan acceder a las zonas quemadas.

Así salió el jueves 14 de abril en Tele 7, las declaraciones del señor Cotino y del alcalde de Rotova.

Ahora que ya es demasiado tarde.

Anònim ha dit...

¿ Desde que balsas cogían agua los helicopteros cuando el fuego estaba en Almiserat ?.
Yo vi que cojían de Castellonet y de Alfauir, ignoro que hubiera alguna balsa en Llocnou de Sant Jeroni, Almiserat o Rotova.

Al final resulta que son las balsas pagadas por los propios agricultores las que son utilizadas para el bien de todos.

Pero los responsables de esa falta de infraestructuras básicas en la lucha contra los incendios forestales son basicamente los alcaldes. Que solo ven rentable abrir calles nuevas para recaudar más y mas impuestos.

¿ Cual es la herencia que va a dejar el alcalde de Rotova ? El temino municipal medio calcinado. Eso si, mucho dinero malgastado en su visión particular del turismo.

Anònim ha dit...

Ahora que viene el periodo electoral es cuando hay que exigir que se comprometan los futuribles alcaldes a que inviertan en la protección de los montes, poniendo de ejemplo de ineptitud al alcalde de Rotova.

La Consellería de Medio Ambiente tiene o tenía una linea para construcción de esos depósitos de agua y que (creo) que lo subvencionaba con hasta el 40 %, que me imagino que si lo solicita un ayuntamiento se lo conceden enseguida y con la cuantía máxima subvencionable.

Anònim ha dit...

Salut i gràcies pels teus comentaris, tot i així en nom de Pels Pobles de la Safor, he de matissar que aquest document del qual parles, són molts documents que s'han anat presentant en totes les rectificacions dels PGOU de la Vall de Vernissa que durant els últims 10 anys s'han corregit.

Pels pobles de la Safor ha dit...

La Plataforma ha presentat centenars d'al·legacions que han anat directament a l'ajuntament i a la Generalitat i en cap ocasió s'han tingut en compte. Moltes propostes anaven dirigides en aquest sentit. Igualment, el Centre Excursionista de Ròtova, membre de la Plataforma pels Pobles de la Safor, haurà redactat al menys 3 memòries per any des de fa pràcticament 15 anys, demanant ajuts i en vàries ocasions un pla de gestió forestal per a la seua finca. Sempre aquests ajuts han estat derogats tret d'aquells que són relatius a les microreserves perquè són gestionades pel departament de biodiversitat, l'únic departament actiu de la Generalitat Valenciana però amb margens molt reduïts.
Pel que dius de les ajudes, la Generalitat ha seguit una estratègia molt clara que li ha donat resultat, traure ordres d'ajuts amb la corresponent difusió mediàtica, indicant que subvencionaran fins al 80% en alguns casos, però repartien el pressupost adjunt a la ordre entre tots els municipis sense superar el 10% del cost dels projectes presentats i exigint factura del 100%, com entendras això no ho soporta cap ajuntament i sobre tot cap ajuntament rural de muntanya. Una estratègia nefasta per al nostre territori.
La Plataforma ha publicat moltes notes de premsa i informes valoratius que s'han fet arribar als partits polítics i a través d'Esquerra Unida i de Compromís pels Poble Valencià s'han presentat queixes que hem fet arribar des de la Plataforma pels Pobles de la Safor en diferents ocasions (quan l'incendi del Mondúver, quan l'incendi de Simat i ara quan l'incendi de Ròtova).

Pels pobles de la Safor ha dit...

Està bé fer crítica constructiva tal com has fet, però és important seguir la trajectòria del col·lectiu que vas a criticar. Tot i així agraim el teu temps i la teua molèstia. Crec que hauries d'entendre el nostre malestar amb l'administració valenciana que és la que té la competència de gestió sobre el territori. Després de 8 anys d'accions continuades, al·legacions, informes, queixes al síndic de greuges i al Defensor del Pueblo, articles, i comunicats, crec que tenim dret a exigir públicament que:
ja està bé gent, reboteu-se i que se'n vagen per sempre!
Molts de nosaltres hem dedicat hores a fer treballs forestals voluntaris o pagats a les muntayes que s'han cremat i hem vist any rere any com l'administració no ha recolzat ni un sol dels nostres projectes. Consulta a les persones del Col·lectiu Vall de Vernissa que duen l'Ecomuseu Vernissa Viu (www.vernissaviu.org) sense cap ajuda de l'administració ni local ni autonòmica, o consulta a la gent del Centre Exc de Ròtova els diners propis dels seus socis que s'han gastat en la seua finca, però no així en les dels voltants!
Consulta a la gent del GEMAS, Grus d'Estudis Mediambientals de la Safor, les hores gratuïtes de redacció d'al·legacions, investigacions i divulgació pública gastades en les nostres muntanyes amb ajuts ínfims que no acceptaria cap constructor ni cap altre professional! Estem cremats i per això els nostres comentaris, estem cremats com les nostres muntanyes.
Pregunta a la gent del GEL, Grup d'Ecologia i Lluita les hores que han estat treballant a la natura amb sous irrisoris, quasi per voluntarisme i estima a la muntanya. Quantes hores de treball es van cremar l'altre dia??? Moltes. No és una questió de bases d'aigua, és una questió de gestió del territori, no d'abandonament. El 80% del territori és privat i ningú més que el que és de les constructores a la espera de fer urbanitzacions, sap on té el seu tros...evidentment, així no és gestiona un territori i els seus gestors haurien de dimitir per aquesta mala gestió.
Torne a repetir la nostra gratitud per la teua participació.
Salut i endavant!
Nosaltres continuarem lluitant amb totes les forces que tenim.