19 de set. 2006

Els Miserables

Xavier Ródenas, Salva Sanchis, Joan Salvador Juan, Roger Cremades

Un bon amic llaurador de la Ribera, ens deia fa pocs dies que no hi ha aigua als pous, ni als rius i que el transvassament, que matarà al Xúquer i que faran abans de Cullera, només portarà aigua del mar, perquè a Alzira ja no porta aigua el Xúquer. Així doncs em deia “imagina si hagueren fet el trasvasament des de més amunt, a Alzira ja no arribaria ni un gotet”…

Els que treballem amb el medi ambient, sabem de debó que la Safor, és un lloc privilegiat al País Valencià…privilegiat perquè plou molt per sobre de la mitja que hi ha al país, entre 700 i 800 mm, mentre que la resta no supera els 400-500 mm, privilegiat perquè hi ha tot un sistema càrstic que fan de gran magatzem d’aigua. Aquest any s’està demostrant una vegada més, plou bé, constant i repartit durant l’any, a més a més, el canvi climàtic està fent que es tornen a recuperar nevades que feia anys que no teniem i durant els últims quatre anys el circ de la Safor ha arribat a estar blanc fins a dos setmanes seguides…aigua i més aigua…les nostres rossades nocturnes són meravelloses pels matollars i arbres…a les fotos dels anys 70’ apareixen paisatges pelats, secarrals tristos i sense aigua, les fotos d’avuí en dia mostren unes pinedes moltes vegades ben verdes…que passa doncs?

Passa senyors, que hi ha molt de miserable que està desgraciant el país, passa senyors, que una trista política hipòcrita s’ha dedicat els últims 30 anys a fer malbé el territori, a construir sense mida, sense límit i sense cumplir la llei, passa bons senyors, que molta gent s’ha tapat els ulls i no ho ha vullgut veure i passa senyors, que hi ha hagut altres que no hem sigut escoltats. Evidentment el creixement no pot ser exponencial, els recursos són esgotables i l’espai és el que hi ha. Evidentment molts pensaven que no s’arribaria a aquest punt, ja hem arribat…i la estratègia ha estat ben pensada, ara es burlen dels que hem cridat la veritat, dels que hem anunciat el que venia i dels que hem guanyat molts juís denunciant als miserables (Pego, Xeresa són exemples pròxims). Ara es burlen dient que fa falta un trasvasament, que fa falta aigua, que hi ha sequera, que són egoistes els que no ens donen aigua…miserables…no són capaços d’asumir la pròpia responsabilitat d’haver esgotat els recursos, d’haver fet pous per especular amb la terra, d’haver construit damunt de terrenys fèrtils i que filtraven aigua fins que van ser cimentats…miserables d’amagar-se darrere del progrés quan el País Valencià és un dels troços més ric de l’estat espanyol, on molts s’han fet rics i on a pocs els ha faltat el plat calent a taula… són miserables per enganyar als veïns, a la gent dient que l’aigua dels trasvassaments és per a la terra…la terra ells no la volen, fa molts anys que no aposten per alternatives veritables. Miserables són, sí i molt, fins i tot han insultat i han enfrontat a dos pobles germans per resoldre un problema que ells han creat.

Ja sabeu que la Safor no se’n salva d’aquest fenòmen. A Palma tenim un bon cas, ja s’ha aproVbat el camp de golf que pretenen fer, és clar acompanyat de 1.735 habitatges (5.205 veïns nous), i que servirà evidentment per esquilmar els recursos del municipi i per desfer la fisonomía d’un poble mític de la nostra llar. Ells diran que a Gandia es construeix i no es renega. Si que es renega i el mal de molts no és mai consol ni solució de res. És questió de seny, és questió de dignitat i de tots.

Diuen que estimen el camp, que han estudiat amb els diners que els va donar la taronja… quina forma més digna de recompensar-ho… miserables.