27 d’abr. 2006

Un premi Abril pels pobles

Xavi Ródenas Mayor (Plataforma pels Pobles de la Safor)

La setmana passada es despedia amb l’entrega del “premi abril” que atorga el BNV a una persona o associació que durant l’any ha treballat en defensa de la llengua, la cultura i el territori.

L’hem rebut nosaltres, la Plataforma pels Pobles de la Safor. I nosaltres som molta gent, doncs som 25 associacions saforenques empenyades en cridar ben fort que no volem l’actual model territorial de desfeta i d’irresposabilitat. Hem treballat sense esperar recompensa a canvi, però no dubtarem que aquest premi ens ha animat a continuar endavant i ens diu, també en veu alta, que no ens aparem i que hi ha resó del que hem fet.

Nosaltres veguem clarament que s’ha premiat el diàleg i la coordinació comarcal que sovint és tan complicada. La lectura d’aquest premi és fàcil; la societat civil s’ha organitzat en una plataforma comarcal que vol un model diferent per a la seua comarca i s’ha premiat aquest esforç i tot el seu resultat. Quin resultat? Doncs crec que si no el sabeu cal explicar-lo: un muntó de reunions per compartir opinions i forjar un nou model territorial, un bon cabaç d’articles d’opinió als mitjans comarcals, dos dossiers de premsa amb les aparicions o referècies a la Plataforma en els diaris i revistes de la Safor, dos manifestacions exitoses a favor dels pobles i de la responsabilitat política, contra les macrourbanitzacions i els camps de golf (una a Vilallonga i una a Gandia), aprop de 16.000 al·legacions presentades a un conjunt de huit projectes de camp de golf, PAI’s o semblants, la parada del camp de golf d’Alfahuir sobre tot per la pressió mediàtica i de les al·legacions, la fugida vergonyosa de Ròtova del camp de golf d’Alfauir, les intervencions i bronques del Síndic de Greuges, del Defensor del Pueblo i del Delegat del govern a l’alcalde i a l’ajuntament de Vilallonga, que cada vegada més s’asembla a Pego, les actuacions contra l’alta tensió a la Valldigna (que han sigut moltítssimes), l’organització i coorganització de tres manifestacions a València capital…un hort de tomaques bullint de roig que hem anat collint entre molta gent i moltes col·laboracions, a més a més, l’activitat de les diferents associacions que formen la Plataforma no ha parat de donar fruits i aixó és l’éxit i la nostra força, som una peça de 25 cares que no podran desfer.

No han faltat els moments d’ironia, els correllops de Vilallonga es van vestir de reis mags per portar carbó, el col·lectiu de la Vall del Vernissa es va possar cintes de dol i va portar ciris d’enterrament als plens d’Alfahuir. La Bresca i la Falzia han unit les seues respectives fulles perfectes per fer un front comú per la terra.

En fi, tantes coses que en dos anys han elevat l’esperit de molta gent i suposem que hauran afonat els d’altra de menys responsabilitat, però sobretot hem demostrat que lluitant és canvien les coses, hem aconseguit moltes i aconseguirem moltes més.Així que només cal dir; “continuarem fidel al nostre poble, continuarem sempre fidels als nostres pobles”.