18 de des. 2014

Paco Sastre, premi Circ de la Safor 2014, per la trajectòria mediambientalista

Ha sigut membre fundador del Grup d'Estudis Mediambientals de la Safor (GEMAS) i del Centre Excursionista de Ròtova el 1982.

El Casal Jaume I de Gandia acull hui divendres 19 de desembre, a les 21h, el sopar-lliurament de la setena edició del premi Circ de la Safor, que concedeix la Plataforma pels pobles de la Safor a la trajectòria mediambientalista a la comarca. El guardonat a 2014 ha estat el rotoví Francesc Sastre Ferrer.
Paco Sastre és, de formació acadèmica, Farmacèutic i Enginyer químic. És una persona amb una llarga trajectòria de lluita contra les agressions al medi ambient comarcal. Fou membre fundador del Grup d’Estudis Mediambientals de la Safor (GEMAS), i també del Centre Excursionista de Ròtova el 1982, una entitat modèlica no tan sols en el món excursionista sinó també pel que fa a les activitats de divulgació i defensa de la natura. A banda de comprar terrenys d’alt valor ecològic com el barranc de les Galeríes, una de les primeres actuacions d’aquest Centre excursionista fou iniciar, amb la col·laboració d’altres rotovins igualment convençuts, una campanya en defensa de les aus rapinyaires que intentava protegir particularment una parella d’àguiles de panxa blanca que nidificaven al terme de Ròtova i que estaven amenaçades pels colombaires de la Vall del Vernissa. Aquesta campanya tingué un gran ressò en la Safor perquè utilitzà no tan sols diferents mitjans de comunicació sinó també, i de forma novadora, elements de marketing com samarretes i pegatines que tingueren una gran acollida i ajudaren a ampliar el missatge. Afortunadament, aquestes àguiles, 30 anys desprès, segueixen nidificant al mateix lloc.

La tasca directa que realitzà Paco en favor de la fauna fou també memorable. La seua casa, de fet, fou un xicotet centre de rehabilitació per a la fauna comarcal. Per allí passaren àguiles, xoriguers, mascarells, mussols, falcons, gamarussos, esplugabous, colobres de diferents espècies, eriçons i molts altres animals que trobaren a través d’ell la via per a retornar a la natura.

Paco sempre ha estat un enamorat de la natura. Col·laborà activament, com a membre del GEMAS, en l’organització de les Jornades del Medi Ambient a la Safor, les quals, amb la primera edició en 1984, ara fa 30 anys, mostraren al públic comarcal els valors ambientals de la comarca de la Safor, valors que en aquell moment eren uns grans desconeguts.

Igual d’actiu fou en la defensa del Racó del Duc, amenaçat als anys huitanta per urbanitzacions en la serra de la Cuta i pel projecte d’una carretera que es volia construir per a comunicar amb ella el Comtat amb la Safor. Fruit d’aquesta tasca d’estudi dels valors naturals del Racó del Duc fou el llibre “El Racó del Duc a peu: un itinerari de la natura” escrit amb els altres membres del GEMAS i editat per la aleshores recentment creada Agència Valenciana del Medi Ambient. Realitzà al seu Laboratori de la Farmàcia de Ròtova els diferents Anàlisis d’Aigua , tant del riu Serpis al seu pas pel Racó del Duc, com d’altres Fonts de la Safor, que permeteren en alguns dels casos, donar l’alerta als corresponents Ajuntaments, per no ser aigües adients per al consum humà.

També participà activament, durant el 2002-2003, en la coordinació de diferents associacions comarcals per a crear la Plataforma per Sant Jeroni de Cotalba, amb l’objectiu que s’obrira al públic aquest Bé d’Interès Cultural que durant anys estigué tancat, contravenint allò disposat en la llei.

Participà en la Plataforma pels pobles de la Safor, des de la seua aparició, a 2004, en l'època en què aparegueren nombrosos projectes d'urbanitzacions amb camp de golf a la comarca.

2 comentaris:

bresca ha dit...

Reconeiximent merescut a Paco Sastre. Persones com ell són imprescindibles en la lluita per la consciència en l'estima pel territori.
Vicent Ferrer. Vilallonga.

Jesus Eduard Alonso i López ha dit...

Enhorabona, Paco!