26 d’abr. 2013

“l’Ahuir futur incert” fotografies d’Alba Escrivà … contextualització des de la Valldigna

Com que finalment no podré assistir a la inauguració de l’exposició d’Alby Menta al nostre poble, Simat de la Valldigna, degut a un compromís amb els companys de l’ACP “Ara Mateix” de Gramenet del Besós del que no puc fugir [27abrilGramenet: @PauAlabajos @ceskfreixas @AndreuValor], us deixe el que us pensava comentar personalment aprofitant l’esdeveniment i que he publicat també al meu bloc personal en el diari digital LA VEU del PAÍS VALENCIÀ, agraint de bestreta, la lectura que qualsevol de vosaltres podeu fer aquest capvespre a Simat:
La mostra fotogràfica sota el títol “L’Ahuir, futur incert” d’Alba Escrivà i Cucarella és una exposició de fotografies que fa un recorregut pel paratge de la platja saforenca de l’Ahuir i que ja ha estat exposada a València i Gandia. Amb una selecció de fotografies realitzades durant una posta de sol a l’estiu, l’exposició mostra la bellesa d’este paratge natural que queda al costat de les massificades platges de Gandia i Xeraco. Un lloc on les dunes i les plantes autòctones encara sobreviuen a la vora de la mar i sota l’atenta mirada del Montdúver.  Els simaters, i per extensió els valldignencs, hem estat capdavanters en la lluita contra la MOLT ALTA TENSIÓ (MAT) al seu pas pels nostres termes. Ara, però, el focus del desficaci i despropòsit ecològic es trasllada a la nostra costa, amenaçada novament pel model de rajola especulativa, no exempta dels esguits de la corrupció i pròpia de les polítiques neoliberals i d’esclavatge capitalista impulsades des de la dreta (PP) i la social democràcia (PSOE). Un model que ens ha dut a una autèntica ruïna econòmica.

A hores d’ara tres projectes amenacen el paisatge i ecosistema de la nostra costa:
1.- L’aprovació de PAI’s que requalifiquen terrenys costaners, fins ara verges i protegits, als termes de Cullera, Tavernes, Xeraco i Gandia.
2.- L’autorització per part de l’Estat espanyol i de la Generalitat Valenciana d’extraccions petrolíferes, mitjançant la tècnica del “franking”
3.- La construcció d’una misteriosa i estranya passarel·la urbana, sobre la marjal saforenca, espai natural protegit per la mateixa Generalitat.

Tres projectes devastadors, que modificaran per sempre, i de forma irreversible, la nostra terra i el nostre paisatge; mentre l’opinió del poble és obviada, silenciada i, fins i tot, perseguida. A més a més, els nostres termes, ja han estat violats i penetrats doblement per la MAT i el transvasament Xúquer-Vinalopó … i per acabar-ho d’adobar: el projecte d’autovia transversal que permetrà unir l’Autopista A7 amb l’Autovia Alcoi-València. L’Ahuir ha esdevingut una icona de resistència davant les agressions a les nostres costes, que hui es proposen a Gandia i demà es proposaran a Xeraco, Tavernes i/o Cullera. És per això que, des de la Plataforma Pels Pobles de la Safor, s’han presentat més de 5000 al·legacions a la proposta del consistori gandià de tirar endavant una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat per reclassificar els terrenys, actualment protegits, de la marjal saforenca. També, des de la Fira Autogestionada de Gandia (FiGa), s’ha engegat una campanya de signatures, a través de la plataforma mediàtica CHANGE.ORG. aprofite l’ocasió per demanar-vos que recolzeu la iniciativa amb la vostra signatura. Finalment permeteu-me agrair de tot cor (en nom propi i de la Plataforma Pels Pobles de la Safor) la tasca d’Alba Escriva, que ha posat el seu ull fotogràfic en el paratge i ha cedit de forma solidaria la seua obra a la campanya, així com l’aportació exquisida i acurada del Col·lectiu MEL de ROMER pels audiovisuals que acompanyen mediàticament la campanya #estimelAhuir (hui podreu visualitzar l’ “spot” promocional). Deixeu-me, però, que acabe amb un fort VISCA LA TERRA!!!! Lliure d’especuladors!, lliure de corrupteles!, lliure de terrorisme cultural!, lliure de despropòsits! LLIURE i SOBIRANA!!!! i recordar-vos el que totes i tots ja sabem… que, malgrat tot, SOM I SEREM!!!!