3 de febr. 2012

PETROLI: De les cadenes humanes a la porta oberta


Dos mesos curts després de l'aterratge de Mariano Rajoy a la Moncloa el govern valencià canvia radicalment la seua actitud sobre la possibilitat que es realitzen prospeccions davant de la costa. Ahir, el vicepresident Ciscar les donava per fetes i ningú en el Consell parlava de presentar-hi resistència.
"Si autoritzen les prospeccions, jo seré el primer a encapçalar una cadena humana" va dir el passat any Juan Cotino. "Si és necessari farem una cadena humana per tot el nostre litoral a fi d'impedir que les màquines envaïsquen les nostres platges i perjudiquen una de les bases més sòlides de la nostra economia, el turisme", va apuntar fa poc més d'un any el llavors conseller de Medi ambient. Ahir, en canvi va guardar silenci.

I açò que al matí el vicepresident del Consell, José Ciscar, va deixar la porta definitivament oberta a la realització de les prospeccions. "Nosaltres manifestem en el seu moment el que pensàvem que havia de ser, i la desgràcia, per dir-ho d'alguna manera, és que eixa autorització ja es va donar, està ací i contra açò nosaltres no podem fer gens", va assegurar, sense deixar d'acusar d'açò el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Però, cal recordar que l'ordre ministerial que autoritza les prospeccions en la costa valenciana a la recerca de gas i petroli va entrar en vigor el passat 4 de gener, amb Mariano Rajoy ja com a president, i ni ell ni el seu equip han realitzat cap moviment per a revertir la situació, encara que està en les seues mans. Tampoc en el lapse de l'últim mes es va escoltar ni va vore Cotino eixir de les Corts en direcció a primera línia de platja.

Davant el dubte, el secretari general del PP valencià, Antonio Clemente, va eixir ahir a assenyalar que “el PPCV continua rebutjant enèrgicament la instal·lació de plataformes petrolíferes en el litoral de la comunitat”, i apuntar "va ser el Govern del PSOE el que va autoritzar les prospeccions petrolíferes i el que va iniciar tot aquest procés". Des del PSPV, el diputat Francesc Signes, va preferir oblidar eixe detall i incidir en la variació de "l'actitud de Fabra i la seua Consell amb l'arribada de Mariano Rajoy” a l'executiu central, a diferència de la “frenètica activitat” que van dur a terme els populars valencians en Les Corts amb Zapatero en el govern.

Als fronts en què s'ha mantingut una postura inequívoca, la crítica resultava menys incòmoda. El diputat d'EUPV en Les Corts, Lluís Torró, va assenyalar que les declaracions de Ciscar “mostren una actitud irresponsable". "El que ha de fer el govern de Fabra és exigir al govern central que no permeta les prospeccions en la nostra costa, per molt que l'anterior govern les autoritzara", hi va afegir, perquè permetre estes prospeccions “és continaur apostant per les energies no renovables i contaminants, en lloc d'avançar cap a les alternatives, renovables i netes". L'INFORMATIU