7 de jul. 2010

Amb les companyes i companys d'Arc de Mig Punt

AMP demana la intervenció del PSOE per preservar la memòria de la quadra de Beniopa

L'associació cultural acusa Mut d'incomplir els seus compromisos i li recorda que va anunciar que recuperaria una part de l'edifici. Per això li exigeixen"que faça un esforç per recuperar la memòria pròpia, vist que la de Gandia no li interessa"

ARC DE MIG PUNT. ASSOCIACIÓ MEMÒRIA I PATRIMONI vol recordar l’anunci que F. Mut va fer a la premsa sobre la quadra de Beniopa, en paraules textuals del mateix regidor de Plataforma:

“es voluntad de todos recuperar para los vecinos un espacio tan emblemático como las quadras”;

”Se trata de un proyecto que tiene una parte simbólica, de recuperación del patrimonio de Beniopa, y otra parte funcional”.

(Vore Las Provincias. 15.01.09)

ARC DE MIG PUNT no havia intervingut fins ara perquè el projecte de la quadra de Beniopa era de recuperació del patrimoni i no de destrucció. L’associació no va ser conscient que el regidor anava a enderrocar la quadra, en contra del seu propi anunci, fins a la presentació pública del nou projecte, que ha tingut lloc recentment a Beniopa. Des d’aleshores ARC DE MIG PUNT no ha parat de treballar per salvar-la.

ARC DE MIG PUNT exigeix a Mut que faça un esforç per recuperar la memòria pròpia, vist que la de Gandia no li interessa, ja que un regidor, que es dedica a fer grans anuncis i incomplir-los sistemàticament, acaba perdent tota la credibilitat, com ha passat en el seu cas.

ARC DE MIG PUNT vol aclarir que la petició de conservar la quadra en cap moment no ha anat dirigida a F. Mut sinó a José Manuel Orengo, màxima autoritat de Gandia i líder local del PSOE, el partit que ha aprovat la llei de recuperació de la memòria històrica. En aquest sentit, cal assenyalar que la llei diu a l’article 1:

-La llei té per objecte facilitar el valor democràtic i facilitar el coneixement dels fets i circumstàncies esdevinguts durant la Guerra Civil i la Dictadura (...)

I l’article 20, estableix la necessitat de:

“c) Fomentar la investigació històrica sobre la Guerra Civil, el franquisme, l’exili i la Transició, i contribuir a la difusió dels resultats.”

ARC DE MIG PUNT insisteix en la modèstia de la petició ja que només demana la conservació d’una part representativa de la quadra, que pot integrar-se perfectament en la plaça projectada per l’Ajuntament sense alterar el projecte. Així podria preservar-se per a les futures generacions el principal testimoni comarcal de les col·lectivitzacions agràries de la Guerra Civil, pel seu interés històric i com a element referencial en la recuperació i dignificació de la nostra memòria.

La quadra ofereix a Gandia l’oportunitat de convertir-se en un model de recuperació de la memòria històrica per a la resta de ciutats valencianes.