13 de juny 2010

Article d'opinió d'un company de Pels Pobles

Dia del Medi Ambient. Any de la Biodiversitat
(Xavier Ródenas Mayor)


Aparegut al diari Levante EMV el diumenge dia 6 de juny

Com cal, després de centenars d’anys de celebracions catòliques impossades, partidistes, masclistes i en la majoria de casos, injustes o en homenatge de sants humans que mataven i assassinaven, recercant punts en comú i no discòrdies, els estats i la ONU, celebren dies mundials per causes justes, laiques, humanes i humils, alguna cosa hem avançat. Aquest any és el de la biodiversitat, i volia fer un balanç com a observador implicat, per tant, parcial però coneixedor, del que ha estat el tracte a la biodiversitat al nostre País Valencià. Buscant les causes d’un escenari cruent (el del nostre país), molt injust i irresponsable amb el territori, comandat des de la generalitat per uns irresponsables i uns gestors nefastos, he rumiat vàries ben clares.
Els moviments que haurien d’haver vetllat i treballat per la biodiversitat, estàn totalment desestructurats, fet potenciat molt conscientment, per la mateixa administració autonòmica, al no haver recolzat l’associacionisme, ni haver provocat la seua professionalització, un fet extremadament democràtic. Al no haver-ho fet, han afavorit interessadament un sector fluix, pobre, sense pressupostos, totalment voluntariós i per tant sense força per negociar, ni fer front als poderosos lobbys territorials (…administracions, indústries, agrícoles, comercials, especuladors …) Així, pretenien assegurar-se (a vegades ho han aconseguit), una resposta escassa i desorganitzada davant del model territorial imposat des de la generalitat, amb la complicitat de les indústries promotores i que ha estat durant els últims 15 anys, amb una força destructiva inigualable, una amenaça continuada contra la biodiversitat. Igualment, des de l’administració autonòmica, s’ha modificat, a vegades il•legalment, o s’ha obviat la legislació vigent, quan no l’han creada amb sentit clar de potenciar al lobby de la construcció. Des dels ajuntaments, sovint, han sigut socis callats d’aquesta bogeria irresponsable, alterant els PGOU’s, cometent una tasca continuada d’atac a la biodiversitat. D’igual forma, el trencament de les regles de joc, amb lleis afavoridores de la destrucció del territori (agent urbanitzador…), ha fet que els propietaris, igualment desorganitzats (pels mateixos motius exposats adés), hagen optat pel desús del territori, la seua venda i l’abandonament, en lloc d’optar, per conversions a usos més amables i responsables amb la terra i per tant al•liats de la biodiversitat.
Aquest trencament de regles i reincidents actuacions il•legals, juntament amb la lentitud de la justícia, la benevolència de l’electorat i la existència d’un model electoral dissenyat per crear bipartidismo i minvar i destruir les minories, ha fet que els defensors de la biodiversitat, no hagen tingut veu, ni representació en el nostre parlament, ni hagen pogut ser peces clau en la redacció de plans i de programes mediambientals. No hem pogut forçar l’aprobació de lleis, ni d’ordres d’ajuts. El sector al•liat de la biodiversitat, no ha estat cap lobby negociador de pressupostos com passa a Catalunya, Euskadi o Andalusia. Un escenari molt precari, molt predemocràtic que ha fet que la biodiversitat haja estat la gran perdedora davant d’un model territorial fonamentat en la seua destrucció. Tot i així, aquesta gentola que governa la generalitat, no ha aconseguit acallar el moviment de defensa de la terra, no han aconseguit eliminar a la gent que estimem el nostre territori, perquè una cosa és clara, ells no se l’estimen, i els que els voteu, heu de pensar que feu mostres de que no l’estimeu. Possem per davant l’estima, la responsabilitat, la vida, i amb això generem treball, treball bó, estable, digne i sense remordiments, som capaços de fer-ho, som valencians, i per tant, capaços de tot, del més roïn, però també del més bó.
Fem un crit als partits d’esquerres, perquè només amb la unió podrem formar un lobby. Les eleccions passades una esquerra unida, hagués aconseguit a Gandia, sis regidors d’esquerres, ara, tindríem possiblement, un catàleg patrimonial protegit amb les 200 cases i elements que calen protegir, els mitjans no parlarien de boulevars...la biodiversitat estaria més tranquil•la.