11 de febr. 2009

LA PLATAFORMA PELS POBLES DE LA SAFOR CRITICA L'AEROPORT

La Plataforma pels Pobles de la Safor critica l'aeroport i el model de transport insostenible que comparteixen l'Ajuntament de Gandia i la Generalitat Valenciana.

La classe política governant pensa que un Aeroport ens farà més grans i més forts, quan a Gandia ja en tenim un a 70 minuts en transport públic. Darwin ja va dir que no sobreviuen els més grans ni els més forts, sinó els que millor saben adaptar-se. I potser hi ha coses més importants i més interessants a fer que un aeroport, per tal d'adaptar-se a la crisi. El tren Gandia-Dénia tindria un efecte multiplicador molt més gran en l'economia local que un menut aeroport.

Normalment aquests menuts aeroports funcionen en base a subvencions públiques, el que pot fer que la inversió siga irrecuperable per a la societat. Aquest aeroport possiblement només funcionarà si les companyies que hi operen reben subvencions, com està passant amb Ryanair a València.

En comptes de fer un aeroport subvencionat amb grandíssimes despeses públiques, de segur que seria millor fer un tren Gandia -Dénia que molt probablement eixirà rendible a la generalitat i a l'estat, tal com ho és el de Gandia València

El transport amb avió és el que demanda més energia, el més insostenible, el que més molèsties i més soroll produeix a les poblacions circumdants. Per un altre costat tenim les realitats de transport entre els municipis de la Safor i la vall d'Albaida, amb línies de bus que donen un servei deficient. També tenim les realitats de molts pobles de la vall d'Albaida, on arribarà abans l'aeroport que la connexió de banda ampla, tal com van les coses.

El problema no és sols haver de fer un nou aeroport, el problema és el model de transport a què ens volen acostumar el govern local de Gandia i el de la Generalitat: un model insostenible basat en els combustibles fòssils i el vehicle privat, i ara també en l'avió. Gandia està promoguent la ciutat del cotxe, situant els serveis i els usos de começ i oci a l'exterior de la ciutat. Aquesta és una peça més del puzzle de la insostenibilitat en el transport que completa la generalitat valenciana amb tres noves propostes d'aeroports, un d'ells a la Vall d'Albaida.

Aquesta proposta, que ja va avançar en el seu dia Fernando Mut, ens planteja si no li canvien el nom de la seua regidoria de Sostenibilitat i Territori per la de "Insostenibilitat i formigó".