19 de des. 2008

Correllops, una de les associacions de la Plataforma pels Pobles de la Safor presenta el seu programa d'hivern


Correllops enceta "l'Hivern Actiu" amb el debat de la MAT com a font d'especulació


"Hivern Actiu" es el títol del cicle dissenyat pels Correllops de Villalonga, una Associació cultural que fonamenta la seua activitat en els correfocs i que promou cultura arrelada a la tradició i el medi.
"L'alta tensió, l'aixeta de l'especulació" es el títol de la xerrada que divendres 19 a les 20h enceta el cicle a la Casa de la Cultura de Villalonga (La Safor)
La Plataforma Pels Pobles de La Safor, debatrà al voltant de les noves línies d'alta tensió a la comarca i la seua relació amb un módel econòmic i urbanistic.

Amb l'objectiu de donar una empenta a la cultura, organitzada i promoguda des de la tradició, Correllops organitza un ampli i variat cicle d'activitats (punxa imatge per ampliar), que començarà demà amb una primera xerrada en la que participaràn membres de la plataforma saforenca que han estat capdavanters en la denúncia de les línies MAT a la comarca.

1 comentari:

Anònim ha dit...

La xerrada de divendres a la casa de cultura de Vilallonga encetava el programa “Hivern Actiu” que A.C.Correllops ha dissenyat per aquesta nova temporada. Amb el títol “L’alta tensió: Aixeta de l’especulació” Vicent Company, periodista i membre del FUCAT, ens explicava els llargs anys de lluita que els veïns i veïnes de la Valldigna afectades per la línia d’alta tensió havien mantingut front la poderosa Iberdrola. Unes mobilitzacions que desembocaren en la unió dels diferents pobles afectats tot apartant les diferències polítiques, construint una eina com el fòrum unitari contra l’alta tensió (FUCAT), abraçat a diferents comarques afectades i amb el suport de la plataforma pels pobles convocarien una manifestació unitària a València protestant per les irregularitats que es donaven en els diferents procesos de les línies d’alta tensió:

- Les línies que en un principi eren de mitja o alta tensió es converteixen en linies MAT-molt alta tensió, quatriplicant així la càrrega energètica que es desplaça.
- Els mínims de seguretat que indica la pròpia empresa en el soterrament de la línia no són respectats, es dir: No s’acompleixen les mesures corresponents en les foses. Els tubs que revesteixen el cablejat no duu cap aïllant, com s’asenyala en el pla de seguretat; es salten la pròpia normativa
- Existeixen creuaments entre línies A.T., cosa que provoca una concentració de microtermes. Els creuaments no estan permesos per la normativa europea.
- La creació de 4 línies: Castelló de la Ribera-Gandia, Dènia-Cullera, la que acompanya el transvassament Xúquer-Vinalopó i una línia sorpresa Alzira-Tavernes. Responen a un model de creixement del territori no desitjat pels habitants d’estes terres.

En definitiva a més de dir NO A L’ALTA TENSIÓ, s’està diguent no a un model de creixement en el que no se’ns ha demanat parèixer, a la creació d’un corredor energètic a través del mediterrani que traslladaria les centrals tèrmiques d’Europa al Marroc. Una energia destinada a les grans obres (transvassaments, parcs temàtics...), a nodrir el procés especulatiu de les grans empreses (apartaments, camps de golf...) que arrasen amb l’ecosistema.
Després Xavi Ròdenas ens va resumir el que va passar al FORUM 21 de la sostenibilitat i el medi ambient. Les forces polítiques es refugiaren en un discurs “verd” tot exigint el soterrament de les línies d’Alta Tensió, quan ha quedat demostrat que el soterrament augmenta els microtermes sent més perjudicials per la salut. Mentre que les associacions i col•lectius ecologistes es van decantar unànimement contra l’Alta tensió. “ Si un Ajuntament com el de Gandia no és capaç de dir NO, com ho ha de fer el ministèri de foment”.
Sonia Fayos va fer un repàs per diferents pobles de la comarca que pugen al carro del progrés amb grans polígons poc poblats, en tot cas estem parlant de magatzems que no generen treball, i que contribueixen a un major desgast energètic per tal d’il•luminar les grans superfícies que abarquen, malgrat la poca activitat econòmica es mantenen il•luminats fins la matinada. Mentre moltes casetes de les anomenades “ilegals” es queden esperant l’arribada de la llum com a exemples a destacar el cas de la Llacuna que duu vora quatre anys esperant.
Altres fets rellevants en el cas de Vilallonga és la moltes vegades citada “abundància d’aigua” que permet a l’alcalde continuar projectant un camp de golf i 4000 vivendes en el nou PGOU, mentre continuent fent-se abocaments del clavegueram al barranc, contaminant l’aigua “sobrant” i mentre la resta d’arees de l’ajuntament, llevat de la d’urbanisme, permaneixen en estat de letargia, com si no existiren; que hem de dir del nou auditori que ja no es sàpiga i de l’ampli programa cultural que absorveix el temps lliure dels habitants del nostre poble, que hem de dir del suport a l’agricultura i dels serveis socials que brillen per la seva absència... només tractàvem d’enumerar-ne algunes per tal de recordar que existeixen.
D’altra banda, al debat es va valorar el paper de la Plataforma pels Pobles de la Safor com a eina per als diferents col•lectius de la comarca per tal de conscienciar, i fer respectar aquells valors dels pobles que s’exposen als perills del creixement desmesurat. Qualificat d’exitoses les campanyes de paralització dels distints PAI’s que assolaven la Safor, afavorint el contacte entre les diferents associacions i unificant esforços dintre del moviment associatiu de la comarca.

El dissabte es va celebrar la festa del club de pilota Correllops per segona vegada, es disputaren dos desafiaments amistosos entre els seus membres dels quals eixiren més d’un ferit, sense que la sang arribara al riu, això que està ben prop. Més perillosa era l’arribada dels Bandolers que entraven triomfals fent una cercavila per amenitzar el tancament de temporada. Al concert no defraudaren gens, com a bons delinqüents que són van fer gala del seu Rock “gamberro” , malgrat faltar dos membres de la banda i tractar-se d’un concert en format acústic