La crisi esperada
Xavier Ródenas, Jordi Puig, Toni Mascarell i Jesús Vilaplana
(Plataforma pels Pobles de la Safor)
Aparegut al diari Levante- EMV, el divendres 26 de setembre 2008
Des de la Plataforma pels Pobles de la Safor, ja fa cinc anys ben bons que avisàvem dels greus problemes econòmics que l’actual model territorial del País Valencià generaria a curt termini. No estàvem equivocats, hem tornat a encertar. Evidentment, no era complicat fer-ho, era ben fàcil deduir que quan u fonamenta tota la seua existència en un element, si aquest falla, perilla tota la seua existència. I així ha passat: el govern valencià ha promocionat amb milions d’euros un únic motor de creixement, la construcció.
Ara “disfrutem” tots del resultat esperat: quan hi ha hagut un sacsó econòmic, 4 de cada 10 parats espanyols han sigut valencians. Si el govern valencià del PP haguera gastat els diners públics en fomentar altres economies, en diversificar la producció, en recolzar el camp i implantar noves formes d’agricultura més acords al nostre territori; si, com hem repetit moltes vegades, s’hagueren gastat els diners en crear microeconomies lligades a la indústria del reciclatge, a la tecnologia mediambiental, a la educació ambiental, al patrimoni cultural i un llarg etcètera, ara tindríem una economia diversa, i per tant més forta. És clar que la crisi econòmica haguera afectat al nostre País Valencià, però sens dubte no serien tants els parats valencians.
A més a més tindríem més expectatives de futur immediat ja que hi hauria teixit empresarial per impulsar o recol·locar a gent, però sobretot tindríem un país menys destruït on les expectatives turístiques serien més grans davant d’una reducció de les visites o una crisi del sector turístic, un país amb més patrimoni recuperat per mostrar i per gaudir i més qualitat de serveis com passa a altres comunitats de l’estat espanyol on la crisis no està essent tant marcada.
Repensem un poquet les coses, sobretot amb la papereta a la mà i busquem altres opcions polítiques autonòmiques que empren els diners en fer un país i no en enriquir a uns pocs, tal com està fent aquest govern del PP des de fa molts anys. La Plataforma pels Pobles de la Safor es va marcar, fa cinc anys, com objectiu que no es construïra cap macrourbanització amb camp de golf; sabíem que arribaria aquesta crisi i havíem d’aguantar la situació fins el moment, pel bé del país. Ho hem fet; lamentablement la crisi està salvant el territori saforenc. No és just per ningú que siga així, caldria que fos per únicament per sentit comú, però sembla que la dreta política té clara la seua ètica a seguir. Tornaran moments de sobrants econòmics i tornaran les crisi, però lluitem per reinvertir aquests sobrants per preparar les crisi: educació, diversificació, tecnologia punta i microeconomies fortes, deixeu de construir un país ja excessivament farcit de formigó i feble des de molts punts de vista. Seny i ètica.
2 comentaris:
Estoy totalmente de acuerdo con vosotros pero cada ayuntamiento de la Comunidad Valenciana fuera del partido que fuera ha construido desmesuradamente.
Se puede ver al ayuntamiento de Piles (PSOE desde hace mucho tiempo) el macro PAI que ha hecho en la playa, el ayuntamiento de Villalonga (PP) construcción a lo bestia y un último ejemplo, el ayuntamiento de Castellonet (antes Independientes y ahora PP), la muestra de la estupidez y avaricia de los gobernantes locales de antes y de ahora.
Lo que estais diciendo es totalmente sesgado." 4 de cada 10 parados son valencianos ", no me lo creo, de esos 4 ¿ cuantos son inmigrantes con papeles y sin papeles, y cuantos son emigrados de otras comunidades autónomas ?.
Sin irnos más lejos de la comarca de La Safor, ¿en estos ocho últimos años ha habido algún ayuntamiento qué no haya realizado algún PAI ?, ninguno, todos han construido como posesos.
¿ En qué ayuntamientos se habían propuesto campos de golf ? Alfauir (PSOE), Palma de Gandía (PSOE), Villalonga (PP),etc.
No cuadran todas las acusaciones de depredación del territorio que haceis sobre el PP.
Eso se llama demagogia.
Publica un comentari a l'entrada