1 de juny 2008

Macrourbanisme i agressions al paisatge mediterrani

El proper dijous 5 de juny, celebrant el Dia Mundial del Medi Ambient, l’editorial Riublanc presenta el llibre “Macrourbanisme i agressions al paisatge mediterrani” de Roger Cremades, i ens agradaria gaudir de la vostra companyia.
La presentació serà a la llibreria Ambra de Gandia, a les 8 de la vesprada. L’acte serà presentat per Jesús Vilaplana, Biòleg, professor i membre del GEMAS i Natxo Serra, coordinador de WWF/Adena en el País Valencià.


Macrourbanisme i agressions al paisatge mediterrani
El llibre ens endinsa en el procés irreversible de transformació territorial i paisatgística que afecta el territori valencià. I alhora ens mostra com l’horta i la muntanya valenciana van quedant soterrades sota l'urbanisme.

Un urbanisme banal que homogenitza l’aspecte de paratges tan diversos com distants, i fa que els territoris perden la seua identitat.

Com a usuaris del paisatge mediterrani hem pogut observar com l’horta per on passejàvem es troba sota l’asfalt, els camins de terra són ara carreteres i les séquies van desapareixent.

L’objectiu del present manual és esclarir els diferents condicionants del problema del desordre urbanístic i les seues conseqüències en el paisatge valencià. Així mateix s’aborden els principals conflictes mediambientals ocorreguts als nostres paisatges: la urbanització de la costa, la proliferació de pedreres i el soterrament de marjals.

Pel que fa a les marjals s’expliquen aspectes tan importants com els detalls dels delictes mediambientals succeïts a les marjals de la Safor i al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, que han generat sentències judicials. Arrel del darrer conflicte l’exalcalde de Pego va ser condemnat, sent el primer càrrec públic d’Espanya en entrar a la presó per delicte mediambiental.

L’autor
Roger Cremades Rodeja (València, 1977) ha recorregut els paisatges valencians en busca de les claus del seu present, passat i futur. Enginyer Tècnic Forestal de formació, ben aviat es va especialitzar en temes territorials i paisatgístics. Ha realitzat els indicadors de sostenibilitat i la diagnosi ambiental de Gandia, ciutat on viu. D’altra banda escriu articles sobre temes mediambientals a diversos mitjans informatius de la Safor, on és un conegut dinamitzador del moviment ecologista.
Fitxa Tècnica
Pàgines: 176
Tintes: BN 166, Color 10.
Fotografies: 20, a color.
ISBN: 978-84-612-0872-2
Mes de publicació: Juny de 2008
PVP: 12 euros.
Riublanc@gmail.com