13 de des. 2007

El Pirineu i Vilallonga

Ja han passat suficients dies des de les eleccions i de nou la confiança de les poltrones torna a posar les coses al seu lloc i a mostrar els veritables aspectes d’alguns dels que seuen en elles i que acostumen a liar al personal. Fa algunes setmanes vam sentir dir de nou barbaritats a l’alcalde de Vilallonga en una entrevista comarcal. Els que vam estar lluitant contra el seu magnífic projecte urbanístic la legislatura passada, li vam sentir dir clarament “a mi me gusta mucho la naturaleza, todos los veranos voy al Pirineo…”, frase memorable per possar al mig del magnífic passeig del municipi més muntanyós de la nostra comarca. Pot ser el Sr. Ros no sap que a Vilallonga està una de les formacions càrstiques més singulars de la península ibèrica, un circ perfectament quasi- rodó, que no és rodó per culpa d’una cantera que ell ha protegit, en lloc de treballar per protegir la resta del circ. A Vilallonga, hi ha un dels espais més bónics del País Valencià, el Circ de la Safor i el Racó del Duc…però supose que l’alcalde del municipi no s’orienta bé i va cap als Pirineus quan vol respirar l’aire pur que té a 5 km de casa. Bé a l’entrevista defensava el patrimoni natural, però el natural dels rics, el verd dels camps de golf acompanyat de vivendes a manta. Evidentment deia que anaven a reduir el volum de construcció, però no per reduir l’impacte sino perque Llaneras s’ha afonat igual que Astroc i pot ser això vol dir alguna cosa, per si de cas, reduirem…de nou un altre crack dels que poblen les poltrones del nostre ferit país.

A més, com estos cracks sols es miren el melic, no han pensat en les consequències de les seues actuacions: impermeabilitzar en Villalonga 2.500.000 de m2, o en Palma 1.500.000 m2… que aixó es el que supossen les macrourbanitzacions projectades i que comporta que es genere una escorrentia afegida d’aigua, en cas de pluja d’uns 50 l/m2 molt habitual per altra part a la tardor, de 125.000 m3 i 75.000m3 respectivament. Aixó significa una bona pantanada. I si en plouen 350 l/m2 com ha passat ara?. A la Safor tenim la sort, encara, de tenir molta terra que fa d’esponja i el pantá de Beniarrés, que a permet regular el cabal del Serpis. Però de l’Orxa…que s’apreparen Gandia i les platges!!. L’eixemple més pròxim el tenim a Altea, Calp, Beniarbeig, Tavernes…

L’Alcalde també defensava la via verda, que està bé però no és més que un camí de 10 metres d’ample i així per altra banda projecta urbanitzar a les bandes del riu Serpís. Creiem que va ben capgirat, probablement la protecció del circ i del racó, estarien suposant una inversió en infraestructures d’ús públic en el municipi, la generació d’ajudes forestals pels propietaris inclosos i adjacents a l’espai protegit, la millora considerable dels ecosistemes de Vilallonga, una difusió turística molt més potent i molt enganxosa per un sector molt respectuós i étic… i tot, gratis, amb diners europeus, de l’estat i dels seus benvolguts companys de la generalitat…però mirant la trajectòria d’aquest consistori, sembla que l’ús públic i els beneficis comuns no importen molt, si no més bé els interesos particulars i ben privats…així no calen més entrevistes, crack.