16 de des. 2007

Actuant localment, les Xarrades de Tardor

El medi ambient és un problema global i diàriament el veiem reflectit en notícies; el canvi climàtic, l’aigua, la construcció com un problema ambiental, la desertització, el vertit de fuels…innumerables notícies que dia a dia ens arriben als oits o als ulls i que massa poc a poc han anat fent concienciar a part del conjunt que anomenem societat. Però no és així a nivell local, el medi ambient només està en l’ordre del dia de la comarca, puntualment i quan hi ha un bon lio armat. Principalment per això va nàixer la Plataforma pels Pobles de la Safor, per aplicar el gran lema de “pensa globalment i actua localment”, i per això vam organitzar les Xarrades de Tardor. Creiem que hem aconseguit portar novament el medi ambient a l’ordre del dia. Hem tornat a fer parlar a la gent del tema més important per a totes i tots els saforencs, el nostre territori i la relació que tenim amb ell, és a dir, medi ambient. Increiblement el tema que més ens interesa com a societat i com a individus, no és gaire important en els pressupostos comarcals ni en els debats públics i polítics. Penseu que la nostra vida diària, l’aigua que bebem, el paisatge que genera milions d’euros amb el turisme, la salut dels nostres fills i la nostra, la producció de menjar de qualitat…tot depén de la política i l’actitut que seguim en torn al territori, la que seguim nosaltres, els nostres empresaris i els nostres polítics. I no és un tema de futur, sino de avuí, o més bé d’ahir, perquè sovint arrribem tard.

Per això les jornades que Pels Pobles de la Safor ha organitzat durant el mes de novembre, es van dir “Urbanisme i Medi Ambient” perquè volíem analitzar i redefinir el principal problema, i no l’únic, que pateix la nostra comarca, l’ús d’un irracional model territorial que genera enormes canteres, una degeneració abismal del paisatge (no oblidem que és el principal actiu econòmic de la Safor) i un aprofitament exponencial dels recursos que fa que els nostres principals rius (Vaca, Serpís i Vernissa) no porten aigua només quan plou (cosa insòlita fins fa 20 anys).

Per les xarrades han passat els principals actius de la societat en torn al medi ambient, el primer dia, les associacions comarcals. Fins a 30 associacions van estar presents en un viu debat que es va celebrar al Centre Social de la Pç El·líptica amb un fum de conclusions i de línies d’actuacions de futur. El segon dia van ser els partits polítics els que van dir la seua en un dia on inclòs es van arrancar compromisos polítics per a conservar la Platja de l’Ahuir i el seu entorn marjalenc. L’últim dia, els científics, el profesor Vázquez de la Politécnica de Madrid, ens va donar una classe magistral d’urbanisme i canvi climàtic que ens va deixar a tots bocabadats, amb la sensació d’estar veient a un dels principals científics que han visitat la nostra comarca i la nostra ciutat. Finalment una exposició dels tres magnífics fotògrafs saforencs; Ximo Vidal, Natxo Francés i Juantxo Ribes, han completat un programa que creiem ha estat perfecte. Les crítiques, primerament, a la dreta gandiana (PP i Plataforma), que estant convidada no ha aparegut a cap de les xarrades ni tan sols al debat on havien confirmat assistència i no van mostrar el cap. Segurament és perquè no els interesa el principal tema social de la comarca. En segon lloc, a les televisions comarcals que no van retransmetre cap de les xarrades seent un event especial i creiem vital pel futur de la Safor. Així que per la meua banda, agrair als que han participat, als ponents i al departament de medi ambient per facilitar el treball, però sobretot al magnífic grup de gent que forma Pels Pobles de la Safor que sense cap remuneració i treient temps a les seues famílies i amics, es deixen la pell per millorar un problema que no és personal sino un de tots, fins i tot de la dreta. Endavant.