24 de gen. 2007

No era tan difícil. Ja era hora, la bici: la solució

Xavier Ródenas, Paco Sastre, Jordi Puig (Plataforma pels Pobles de la Safor)

Aquest dies s’ha inaugurat el carril bici a la ciutat de Gandia. La Plataforma pels Pobles de la Safor, felicita al consistori per aquest fet importantíssim. Fa molts anys que des dels nostres col·lectius estem reivindicant l’ús de la bici com quasi la única solució a moltes coses... a la disminució del trànsit, a la disminució de les emissions de CO2, a la disminució d’atacs al cor, a la millora de la qualitat de vida social, a la transmissió d’uns valors educatius positius pels nostres joves... i a tantes i tantes coses bones. Evidentment, no podem oblidar el tiró d’orelles per haver-ho fet tant tard, la pràctica ha demostrat que no era tan difícil, és sense cap dubte una inversió barata i fàcil de fer. Ja hauria d’existir des de fa anys. Per altra banda, a nosaltres, als usuaris d’aquest carril, ens fa vergonya i llàstima la gent que des de diferents col·lectius es queixa d’aquest carril...evidentment no utilitzen la bici ni els importa gaire el fet de solucionar el trànsit rodat de la capital de la Safor. Des del PP novament s’ha demostrat ineptitud i ignorància en les seues tesis, una carrera d’obstacles és anar en bici pel mateix lloc per on van els cotxes, abans de la crítica ferotge, proveu que passa al posar el cul al seient d’una bici. Des de la Plataforma exigim als polítics de la ciutat, més caràcter a l’hora de defensar el projecte, més valor ja que sembla una actuació tímida i despagada, ara falten les senyals amb els mapes de la xarxa de carril bici que ens indiquen per on va, els aparcaments vigilats, els tríptics de difusió, una campanya d’explicació i de incentivació a l’ús de la bici, la millora dels carrils, amb rampes on calga i sense cap dubte, l’ampliació a tota la ciutat, sobre tot als polígons on treballa molta gent, que no és tan difícil!! Si comparem la despesa d’un aparcament o d’una peatonalització amb la despesa del carril bici, és incomparable, vinga doncs, més valentia, més força!!!
Penseu en les solucions al trànsit, els aparcaments evidentment són una solució momentània, el transport públic rodat no és eficient mentre hi haja problemes de trànsit (tot i que ha de millora i ampliar-se), un tramvia és una solució eficaç però d’alt cost...la bici és la gran solució, una ciutat plana, amb solet, bon temps...no hi ha més. Però hem d’assegurar als usuaris la seua seguritat, hem d’explicar els beneficis, hem de donar exemple amb el seu ús.
La Plataforma exigeix a la Mancomunitat de Municipis de la Safor, menys baralles de poder i un senzill i eficaç Pla de Mobilitat en Bici a la Comarca, un pla ben fàcil doncs hi ha a l’abast tot un conjunt de vies pecuàries i camins que amb un pressupost digne és podrien senyalitzar i condicionar per anar a treballar des de tots els pobles, això si que faria comarca! Au, valor!!