14 de gen. 2007

La veritat incòmoda

XAVIER RÓDENAS, JORDI PUIG, ROGER CREMADES
Hem d’aprendre a viure en democràcia, això vol dir aprendre a ser ètics com a grup social. La democràcia comporta tot un procés de llibertats que de vegades pot desembocar en terratrèmols que no preteníem provocar o que sí, perquè hi ha gent que viu del rèdit de la confusió. Tots hem de ser responsables d’allò que diem; tots hem d’aprendre a dir les coses i a pensar-les abans de dir-les; i si som conscients que estem dient una mentida, evidentment, no dir-la.

Els qui fem ús dels mitjans de comunicació o aquells que han pres la decisió de ser polítics i, per tant, de ser transmissors i decisors de molta informació, han de tenir més cura a l’hora de parlar, ja que allò que diuen arriba a molta gent i pot generar confusions. Sovint en aquests articles d’opinió es presenta aquesta situació: gent que utilitza les paraules “sostenibilitat”, “desenvolupament sostenible”, “democràcia”, “verd”, de forma inapropiada i, de vegades, premeditada per defensar determinats interessos.

Hi ha qui utilitza la filosofia, teories i formulacions, com un dia féu l’església amb el llatí: per emmirallar el poble. Retalla i retorç frases per tal que s’ajusten al seu fi. Hi ha qui ja té una conclusió abans de raonar i, com un bon predicador, emprarà tota mena d’autoritats per embellir el discurs. Aquests casos són ben divertits. I, al final, cau en la seua pròpia trampa, s’enreden tant que ells sols cauen al seu forat...

Entre d’altres, hem sentit dir que les minories no són políticament quasi res perquè el que diuen són al·lucinacions o animalades... tant si fa o no el fet que la defensa de la dona va començar com una minoria, igual que la lluita contra el racisme a EEUU, o la defensa que la Terra no era el centre de l’Univers, igual que el fet de que l’home venia del mono, o que el PSOE que hui governa l’estat era una minoria fa poc menys de 100 anys...

El canvi climàtic del que parlava una minoria resulta que és cert; hi ha tantes i tantes minories, que és possible que l’evolució de tota la humanitat siga deguda als avanços que provoquen aquestes... Potser són ben importants.

Acabem de veure Al Gore amb el seu documental Una verdad incomoda que confirma el que la Plataforma pels Pobles de la Safor està defensant molt rigorosament des de fa tres anys i moltes de les seues associacions, des de fa pràcticament 25 anys. Això és el que creguem que diguem contínuament: “una verdad incomoda” i que molta gent ha hagut de negar, mentir i confondre perquè el pastís es desfà i no el sosté res per baix.

Els recursos són limitats i nosaltres som responsables de la seua gestió, no hi ha més. Aprenem a parlar de sostenibilitat abans d’escriure i de xarrar fora de grup d’amiguets; si no estarem enganyant a la gent. El fet de gestionar d’una forma racional els recursos no ens impedeix desenvolupar-nos econòmicament. Això, és el que alguns interessats, volen que creguen la majoria de veïns. Nosaltres continuem cridant aquesta “verdad incomoda” a la cara dels hipòcrites o mentiders; o potser les dues coses.