19 d’abr. 2012

El nostre posicionament respecte a l'Ahuir i els atacs contra la platja

NP Pels Pobles de la Safor.

Posicionament passarel·la Platja de l’Ahuir.

La Plataforma Pels Pobles de la Safor vol manifestar el seu rebuig al projecte anunciat per l’ajuntament de Gandia de construir una passarel·la sobre les dunes de l’Ahuir fins a la platja de Xeraco, a la vegada que denunciem la seua il·legalitat i el seu impacte negatiu sobre la economia municipal.

Pels Pobles de la Safor, vol aclarir públicament que aquest macroprojecte de més de 5 milions d’euros de cost, és il·legal per infringir figures de protecció de totes les escales possibles, des de municipals fins a europees. Entre les figures que protegeixen aquest tram litoral sense construir, està la Directriu Hàbitats de la Unió Europea, amb dues figures legals que emanen d’ella, una ZEPA (zones d’especial protecció per a les aus) i un LIC (Lloc d’Interès Comunitari). D’igual forma s’incompleix una figura de protecció autonòmica com és el Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i finalment incompleix el propi PGOU (Pla General d’Ordenació Urbana) del municipi de Gandia.
Amb això volem deixar ben clar que des de l’arribada del PP a l’Ajuntament de Gandia, en matèria mediambiental, aquest partit no ha fet més que plantejar accions il·legals i degradants del territori, que únicament es fonamenten amb la confiança del poder polític que té aquest partit a la Generalitat i al govern de l’estat.  Una confiança política que tècnica i legalment no es sosté i que en cas de fer viables els diferents projectes com ara aquesta passarel·la, incorreran molt  possiblement en accions il·legals que no faran més que incrementar el seu cost de forma considerable. Un cost que paguem tots i totes. En un moment en el que el Govern de l’Estat va a fer pagar les medecines fins als jubilats, és del tot immoral que es propose un projecte de 5 milions d’euros de més que dubtosa rendibilitat per a l’economia de la ciutat i que destruirà un dels elements més valuosos del seu patrimoni natural.
D’igual forma volem expressar que aquesta política no fa més que cometre els mateixos errors que des de fa 10 anys venim denunciant i anunciant. Uns errors que ens han dut a una crisi econòmica que al País Valencià és molt més forta per culpa justament d’aquest plantejament del territori, un plantejament sotmès a la rajola i a l’especulació.
Aquesta passarel·la és un greu perill per a la economia de Gandia ja que finiquita el que avui és el major potencial que té la nostra platja i una característica que ens diferència de molts altres municipis mediterranis, l’existència d’un espai sense construcció i ben conservat que és la platja de l’Ahuir.
A més a més, amenaça perillosament la fauna i la flora existent. Durant aquests últims anys diferents estudis del CEIC Alfons el Vell i d’associacions ornitològiques de la comarca han descobert espècies de gran valor tant de bolets, com d’aus, com de plantes. La construcció d’aquesta passarel·la no faria més que danyar l’ecosistema que les alberga i destruir així les poblacions que augmenten encara més el valor paisatgístic que té aquest espai. No s’ha d’oblidar que és precisament la presència d’aquests organismes vius el que ha motivat la seua protecció a nivell de la Unió Europea. Pretendre que el projecte no danyarà els valors naturals és una mostra del cinisme i/o  la ignorància  més absolutes.
L’experiència al voltant del model territorial  que proposa el partit del govern municipal, amb els diversos projectes anunciats (nova carretera d’accés a la platja per la marjal i camp de golf també en la marjal), ens fa veure clarament que aquesta acció no és més que un primer pas per assolir l’objectiu d’urbanitzar la zona posterior a les dunes,  privant-les prèviament dels seus valors naturals.
Finalment, volem advertir que la Plataforma Pels Pobles de la Safor, sempre ha tingut la predisposició a dialogar i és per això que empra constantment els instruments de participació que li permet l’administració,  però si l’administració municipal els ignora, estem disposats a defensar el nostre territori una vegada més davant de la justícia i a través de la mobilització ciutadana. Cap agressió sense resposta.