8 de gen. 2012

Vistiplau a la recerca de petroli a la costa valenciana

Setmana passada va entrar en vigor l’ordre ministerial que autoritza les prospeccions petrolíferes en la costa valenciana per a la recerca de gas i petroli. Encara que el PPCV s’havia oposat a les prospeccions i les havia utilitzades per atacar el govern de Zapatero, ara que Rajoy és president opta pel silenci i no demana cap explicació al nou govern. A hores d’ara no se sap si la seua postura contrària a les prospeccions era real o simplement una maniobra per atacar els socialistes. “Estem davant d’un nou atac als valencians per part del govern de Rodríguez Zapatero“, afirmava al gener de 2011 el conseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, alhora que registrava en nom del seu grup una iniciativa parlamentaria per mostrar el seu “total i absolut” a la possibilitat de que es realitzaren prospeccions petrolíferes en la costa valenciana. Però un any després, quan ja no és una possibilitat sinó una realitat, el PP valencià opta pel silenci davant l’ordre ministerial que ha autoritzat Medoil PLC per a dur-les a terme. Dos dies després de la publicació de l’ordre en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), el govern d’ Alberto Fabra encara no ha demanat al seu president, Mariano Rajoy, que atenga les promeses que els populars realitzaren als valencians. El més cridaner és que el Consell calla tot i que l’ordre del ministeri s’aprovà el passat 14 de desembre, és a dir, vuit dies abans de la presa de possessió de l’actual ministre d’Indústria del PP, José Manuel Soria. Però malgrat que l’autorització no siga fruit del govern de Rajoy, sí que està a les seues mans la paralització. En canvi, Fabra encara no s’hi ha pronunciat. D’aquesta manera, Medoil PLC – que sol·licità al 2006 els permisos pertinents- té via lliure per realitzar a la costa valenciana una investigació per a l’extracció d’hidrocarburs denominats Albufera, Benifaió i Gandia a través de la seua filial Capricorn Spain Limited, ja que la Direcció general de Política Energètica i Mines considera que s’han complit totes les condicions establides sobre transmissions de drets d’hidrocarburs.

Els que sí han mantingut la seua postura contra les prospeccions són els partits de l’oposició, que tots a l’una han demanat al PPCV que complisca la seua paraula i que exigisca a Rajoy la paralització de les prospeccions. “Si el PP valencià té algun pes en l’adreça estatal del seu partit, com sempre presumeixen, no els costarà molt que el nou govern presidit per Mariano Rajoy en derogue els permisos”, afirmà ahir la regidora de Compromís a l’Ajuntament de València, Pilar Soriano. I és que, segons assenyalen, amb les prospeccions podrien afectar la sostenibilitat de les Illes Columbretes, l’Albufera i el Montgó, tots ells indrets protegits per llei. “No pot primar-se l’interés econòmic per damunt d’altres consideracions. Les prospeccions poden danyar les colònies de posidònia, i destorbar la reproducció dels bancs de peixos, això sense comptar amb la probabilitat d’un vessament de cru degut a un accident”, critica ahir el diputat d’EUPV, Lluís Torró.

Els tres grups de l’oposició també han coincidit en demanar als populars que facen un gir en la seua política energètica i que aposten per la sostenibilitat. En aquest sentit, la regidora socialista Isabel Dolz, ha lamentat que “Rita Barberà no treballe en aquesta sendera, sinó en la del balafiament energètic, i que no ha complit les seues promeses en matèria de sostenibilitat”, entre les quals es troba la creació d’una ruta verda o la reducció del consum de fanals públics. A més, des del PSPV han recordat a l’alcaldessa el compromís que va adquirir en el ple celebrat el 28 de desembre de 2010, en què va subscriure la moció presentada pel grup municipal socialista per a paralitzar les investigacions per a l’extracció d’hidrocarburs a la costa valenciana. Per la seua banda, des de Compromís han anunciat que presentaran una moció per demanar al nou govern que derogue les llicències per a la cerca de petroli i gas. En definitiva, el govern valencià haurà de demostrar si manté la postura contrària a les prospeccions o si només es tractava d’una maniobra contra el govern de Zapatero. - L’INFORMATIU