2 de jul. 2011

Reclamen canalitzar el riu Vaca

Al maig s’esperava que Acuamed, l’empresa pública del Ministeri de Medi ambient encarregada de canalitzar el riu Vaca , licités aquest esperat projecte. El pressupost que es barrejava per a aquesta obra tan anhelada en la localitat era de més de 30 milions d’euros. Fins avui i durant el període electoral no es van donar més notícies i tot va seguir ralentit.
Ara, l’alcalde de Tavernes de la Valldigna, el nacionalista Jordi Juan, ha anunciat que s’espera que a la fi de juliol el Consell de Administració d’cuamed aprovi aquest projecte i iniciï la seva licitació. Juan ha realitzat aquesta afirmació després d’haver visitat el dijous i el divendres a responsables de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i de Acuamed en sengles visites realitzades a València a responsables d’aquests organismes. Al costat de Juan va estar l’edil d’urbanisme de Tavernes de la Valldigna, Carmen Canet. Respecte a la reunió mantinguda amb el comissari d’aigües de la CHJ, Manuel Alcalde, Juan ha assenyalat que va haver-hi «un ambient molt cordial i fructífer durant la xerrada». . «Hem vist molt bona predisposició per donar una empenta a un projecte que *olucionría els problemes de inundabilitat de la Valldigna», va afegir l’alcalde Vallero. En referència als aspectes tècnics, en la trobada es va parlar de les possibles solucions per canalitzar el riu Vaca al seu pas pel casc urbà de Tavernes. La canalització d’aquesta llera possibilitaria l’execució de la ronda de circumval·lació de la ciutat vallera que també és un projecte molt reclamat pels veïns.
La canalització del riu que creua la Valldigna està considerada prioritària i urgent dins del Pla Hidrològic Nacional, per la qual cosa des del govern local no entén com no s’impulsa al més aviat possible. En el projecte es preveu disminuir el risc d’inundacions en zones de Simat, Tavernes i tota la franja litoral de la Valldigna. Es pretén recuperar la dinàmica fluvial natural de riu i crear espais en els quals es pugui gaudir d’aquest valor ambiental al llarg de la seva llera. * font LAS PROVINCIAS