26 de gen. 2011

Firma pel tancament de la central nuclear de Cofrents

Davant de la caducitat de la llicència d’explotació de la central nuclear de Cofrents, la Plataforma Tanquem Cofrents hem preparat un manifest que es presentarà el pròxim 29 de gener en la Delegació de Govern de València.
Així mateix, hem creat una petició en internet dirigida al president del Govern i al Ministre d’Indústria
demanant-los el tancament de Cofrents.
Us demanem que firmeu la petició i que li doneu difusió.
L’enllaç és el següent:

http://ecologistasenaccion.org/article19565.html

I ací teniu el manifest:


MANIFEST TANQUEM COFRENTS
Les entitats que signem aquest manifest, representem milers de persones preocupades pel medi ambient i la salut de les persones. Reclamem el tancament de la nuclear de Cofrents, al 2011, quan caduca l’actual llicència.
Volem el tancament de la nuclear, perquè és un greu problema per la qualitat de vida, per al medi ambient i per a un desenvolupament realment sostenible.
1. La central nuclear és perillosa. Un accident greu afectaria milions de persones, començant per les comarques valencianes i castellano-manxegues més pròximes i estenent-se el núvol radioactiu per tota l’àrea mediterrània i la resta del territori europeu. El risc d’accidents augmenta com més s’allarga el funcionament de la nuclear.
2. Les enormes quantitats de residus que genera, d’alta i molt alta activitat, són les substàncies més perilloses que es coneixen i no tenen solució definitiva. Com més temps funcionen les nuclears més milers de tones de residus radioactius hi haurà que portar al cementeri “temporal” i el País Valencià és el primer candidat a allotjar-lo.
3. Fins i tot amb un funcionament normal, sense incidents greus, les emissions radioactives de les centrals nuclears poden suposar un risc per a la salut, com demostren estudis epidemiològics recents. La radiobiologia ja ha demostrat que qualsevol dosi de radioactivitat pot induir un càncer.

LA NUCLEAR NO SOLS ÉS PERILLOSA, ÉS INNECESSARIA

Podem prescindir de la nuclear sense cap problema important per l’economia valenciana. Hi ha alternatives. Alternatives millors des de tots els punts de vista, sanitaris, ambientals i econòmics.

1. En primer lloc les alternatives passen per una planificació racional de la producció i el consum energètic al nostre país.
2. S’han d’establir mesures d’estalvi i eficiència en totes les indústries, on a penes s’ha iniciat el desenvolupament de sistemes productius més nets i eficients.
3. S’han d’aplicar millores d’eficiència en el transport, sector que consumeix al voltant de la meitat de l’energia i origina quasi la meitat de contaminants atmosfèrics.
4. S’han d’aplicar millores energètiques en el turisme, en l’urbanisme, en la construcció i en cada casa.
5. S’han d’aplicar millores en la gestió dels residus urbans i agropecuaris.