10 de des. 2010

Helena Rodeja, premi “Circ de la Safor” 2010

- El guardó es lliura, com cada any, en el marc de la celebració de les Xerrades de Tardor. El premi es lliurarà el proper dissabte a un sopar de germanor, que se celebrarà al Restaurant Tano Passeig, a les 21:00 h. Cal comprar el tíquet al Casal Jaume I de la Safor Valldigna. A l'acte també es lliurarà el premi "Carabassa", a la persona o entitat que ha ocasionat transtorns o haja fet malbé el medi ambient.

- La Plataforma pels pobles de la Safor atorga el premi Circ de la Safor cada any a una persona/es per la trajectòria en la cura del medi ambient de la comarca. Els premiats dels anys anteriors els premiats han estat Josep Tarrassó i Vicent Ferrer (el 2009) i Josep Maria Ferrairó, com a membre del Grup d'Estudis Mediambientals de la Safor (el 2008).

La Plataforma pels pobles ha decidit lliurar el premi “Circ de la Safor” a Helena Rodeja Martínez, “per la implicació activa en les organitzacions ecologistes a la comarca”.


Unes paraules, a Helena Rodeja:

Helena Rodeja Martínez, empordanesa de naixement i de cor, deixà les terres de Lluís Llach i en la ferèstega i freda Alemanya va saber per les paraules alades del que avui és el seu company, que més al sud hi havia un altre Empordà, amb montanyes i platges i el color i el calor que irradien les coses i que tant agraden als pintors.
Helena mai va abandonar la seua passió per la natura que havia mamat de ben menuda, especialment la botànica, disciplina que l’entusiasma i que cultiva amb la força del devot. Ella ix al camp i, anomenant les plantes, les fa existir, i elles, com acceptant amorosidesel dessigni, s’obrin amb tot l’esplendor.
L’activitat ecologista d’Helena no és més que una conseqüència d’aquesta passió, una extensió natural. Als inicis del ’90 Helena desembarcà en el Grup Ecologista Samaruc d’Oliva, nascut com a reivindicació de la protecció de la Marjal Pego-Oliva. La necessitat d’imbricar-se en una estructura més ampla fa que el frup s’integre a Acció Ecologista Agró, des d’on inicia una lluita pel control de les pedreres a La Safor i més intensament la campanya per la protecció de la Marjal, que aleshores estava sent dessecada impunement per Carlos Pascual i els seus pinxos. Organitzà la campanya contra el Venturi d’Oliva, que acabà sent desmontat, quedant així el riu Vedat alliberat del corsé de cement. Es crearen cooperatives de productes ecològics. S’enceten campanyes i accions contra els aliments trangènics.
L’àmbit territorial d’Agró quedava menut encara per una ment abstracta com la d’Helena i s’integra en Ecologistes en Acció, una conferderació de grups ecologistes de tot l’Estat, però amb fortes connexions amb campanyes internacionals i altres grups socials, culturals i polítics. Des d’ací i dins del grup IDEA per als estudis judicials s’enceten campanyes decisives com les denúncies contra els abocaments en les marjals Xeresa i Tavernes, amb èxits tant espectaculars com inesperats. Des de la comissió d’Aigües va participar en la campanya contra el trasvassament de l’Ebre i la protecció dels espais aqüàtics. No hi ha al·legació contra el desficaci urbanístic on ella no hi haja estat present, ni coordinadora de grups mediambientals, agendes 21 (va presidir el Fòrum XXI de Gandia des de 2005 a 2008.), ni propostes de protecció que impulsés, com el Barranc de Borrell i Caldereta. I esperem que la seua espenta seguesca així i siga un exemple per als que continuen sentint la natura dins del cor.