14 de des. 2010

Activitats Xerrades de Tardor 2010 divendres, 10 de desembre a Vilallonga

Inauguració de l'exposició "Mondúver, paisatge de vida" (Amics de Marxuquera de Gandia)
Presentació de la tasca d'inspecció al Serpis en el marc del projecte Rius.
A càrrec d'A.C.Correllops de Vilallonga.
Estudi de l’avifauna del riu Serpis al seu pas per les comarques Safor i Comtat a través d’anellament.
Ponent: Mònica Domínguez Botella.

            En primer lloc s'inaugurà l'exposició fotogràfica “Modúver, paisatge de vida” per part dels Amics de Marxuquera, es passà un vídeo de les activitats que aquest col·lectiu realitza mentre es feien preguntes i comentaris al voltant del significat de l'emblemàtica muntanya. En acabar es feu un xicotet vermut on intercanviar impressions.

            Mònica explica el seu treball de voluntariat amb el grup d'anellament Pit-roig, un estudi de l'avifauna del riu Serpis a la Comarca del comtat. Mitjançant l'anellament científic d'aus aconsegueixen obtenir dades de les aus que l'habiten així com de les aus migratòries. Fins l'actualitat han aconseguit catalogar fins 51 espècies d'aus diferents. Ens explica que encara que es tracta d'una zona molt rica en hàbitats distints i malgrat que les fàbriques han deixat de vessar residus per restar tancades, hi continuen havent greus agressions al paisatge que es consideren un problema pels hàbitats de les aus: deixalles domestiques i agrícoles, caçadors que ometen el paisatge protegit del Serpis o boletaires que deixen residus.


            En ultima estança s'informà del treball que A.C.Correllops esta realitzant al voltant del riu Serpis: Inspeccions estacionals del projecte rius de la fundació Limne, dues inspeccions anuals que serveixen per conèixer i controlar millor el nostre riu i que a la fundació Limne li serveixen per elaborar un informe de les distintes conques fluvials. La Jornada de neteja de rius, en que es feu visible la gran quantitat de residus llençats al riu, la major part d'origen agrícola i domèstic. I el Triatló pel Serpis, una forma lúdica de fer conèixer el riu desde dins, conscienciar la gent de que el seu bon estat depèn de nosaltres i recuperar formes de diversió amb contacte amb la natura tal i com fèiem en la nostra infància.

            Tots tres projectes mostraven punts en comú: l'estima a un element de la natura: el Mondúver, les aus o  el Serpis. el treball en comú i les ganes de compartir experiències a través d'allò que ens agrada.