17 de maig 2010

Recolzem a les companyes d'Arc de Mig Punt

ARC DE MIG PUNT AL·LEGA EN DEFENSA D’UN AUTÈNTIC CATÀLEG DE PATRIMONI PER A GANDIA

La modificació del Catàleg de Patrimoni de Gandia-PERIMMU, aprovada pel govern municipal, deixa importants edificis del centre històric sense el nivell de protecció que estableix la Llei de Patrimoni Cultural Valencià. És el cas de l’església del Beato, l’església de Sant Josep, la capella de l’Assumpció, la capella de l’hospital de Sant Marc i l’església de Santa Clara, els quals no han rebut la declaració de Béns de Rellevància Local que els atribueix la llei. Tampoc no ha rebut aquesta declaració el nucli històric tradicional de Gandia, ni els panells ceràmics de les vies públiques.
Però el més greu és que s’ha retirat la protecció d’edificis de gran valor històric i artístic, com el col·legi neogòtic dels jesuïtes, que és part integrant del palau ducal, o els edificis de tipologia tradicional que constitueixen l’entorn del palau -on es podran construir finques de pisos-.
També serà possible enderrocar la Sala d’Homes (segle XIV) i la Sala de Dones (segle XVI) de l’hospital de Sant Marc o el mateix col·legi de les Carmelites (segle XVI), ja que la simple protecció ambiental que els aplica la nova normativa, permet la demolició de les parts no visibles des de la via pública, com diu el ROGTU. El mateix passa amb els pocs edificis tradicionals afegits al llistat de proteccions.
Aquestes greus deficiències en la protecció del patrimoni cultural de Gandia, s’acompanyen d’irregularitats diverses pel que fa al procediment seguit en la catalogació, com ara la mancança de criteris de selecció, la inexistència de justificació en l’aplicació dels nivells de protecció, o la desprotecció d’edificis pràcticament idèntics a d’altres protegits.
Per tot plegat, aquesta modificació reafirma el catàleg del PERIMMU (redactat fa vint-i-sis anys) com un instrument obsolet, insuficient i ineficaç a l’hora d’afrontar les necessitats i els problemes del nostre patrimoni i prolonga la situació de Gandia al marge del que estableix la llei.
Per aquests motius, Arc de Mig Punt. Associació Memòria i Patrimoni ha presentat al·legacions exigint que es confeccione un Catàleg d’Espais i Béns protegits que abaste de manera integral el patrimoni de Gandia, d’acord amb la legalitat vigent.