27 de gen. 2010

La Plataforma pels Pobles de la Safor denúncia la irresponsabilitat del govern de Gandia al promoure projectes urbanístics a la marjal de Gandia

NOTA DE PREMSA PELS POBLES DE LA SAFOR

Volem denunciar la gran irresponsabilitat que suposa anunciar la promoció i construcció d’un gran projecte urbanístic anomenat “la Ciutat dels Esports”, en terrenys de marjal de gran valor ambiental i paisatgístic per a la comarca i pel País Valencià.
SI SÓN TERRENYS DE MARJAL, són terrenys de marjal aterrats i de fàcil recuperació, com s’ha demostrat en els Ullals de la Perla i l’Estany.


Aquest anunci, només ha fet que generar espectatives als propietaris de terrenys de la marjal i desfer el treball que tant, des de la universitat, com des dels col·lectius cívics i fins i tot des del mateix ajuntament en altres ocasions, es duia fent des de 20 anys enrere. Aquest projecte, ha llençat la idea de construir sobre 200.000 m2 d’una zona encara indeterminada de la marjal de Gandia, la qual cosa no ha fet més que afavorir la especulació al voltant dels preus del sol. Novament, estem vivint una estratègia irresponsable contra la que hem lluitat durant tots aquests anys de desastrós model territorial.


A més a més, té major grau d’irresponsabilitat realitzar aquest anunci, en plena crisi econòmica i territorial, quan tots els experts, juristes, científics i moltes polítiques estan reorientant-se cap a models més responsables amb el territori, que generen recerca, educació, turisme alternatiu o restauració ambiental i no justament el contrari. És molt irresponsable generar espectatives en un territori on ja s’ha superat sobradament la capacitat de càrrega, com és la platja de Gandia i on el que tots els experts indiquen que cal millorar és la qualitat i la oferta ambiental i natural i no al invers. Així ho van expressar els científics, en el congrés nacional de zones humides, que es va realitzar a la Platja de Gandia fa escassament quatre mesos, i on l’alcalde de la ciutat va escoltar als experts demanar el tancament de la carretera Nazaret-Oliva o impedir la construcció de més PAI’s i de més avingudes o bulevars.

És molt irresponsable generar falses espectatives als propietaris i camuflar un projecte urbanístic en un projecte esportiu, d’igual forma que recentment, es camuflaven els projectes urbanístics en camps de golf. Sr Mut i Sr Orengo, ja hem superat aquesta fase, no volem més aquesta història, la economia els ha caigut a sobre per donar-nos la raó. Volem que plantegen coses responsables; restauració d’hàbitats, parcs agrícoles, recolzament a l’horta ecològica i a la generació de cooperatives de producció i consum responsable, de programes d’educació ambiental, de promoció i recolzament a xicotetes empreses que puguen nàixer a la nostra universitat, entre altres iniciatives que de segur els seus assessors podran orientar-los. NO A LA CIUTAT DE L’ESPORT EN LA MARJAL.